2013
05.02.

Kadaň – ztracené předměstí

Místo:

Kadaň

Úkol:

Někdejší královské město Kadaň je s 18 tisíci obyvateli důležitým kulturním a turistickým centrem severozápadních Čech. Historické centrum si uchovalo svoje kvality a jeho obrys je jasně čitelný díky hradebním zdem. Mezi 60. až 80. lety 20. století došlo na základě asanačního plánu k destrukci Špitálského předměstí, které bylo významnou historickou čtvrtí Kadaně. Předměstí bylo konstituováno již ve 12. století (dříve než dnešní historické centrum), mělo vlastní náměstí s tržištěm, dodnes se tu nachází několik významných sakrálních staveb. Život této čtvrti byl intenzivně ovlivňován řekou Ohří a potokem Bystřicí (mlýny, koželužny, rybářství, bělidla, přívozy a další).

Špitálské předměstí bylo jednou z nejstarších historických čtvrtí města Kadaně. Po rozsáhlé asanaci se zde nachází pouze shluk několika domů kolem kostela Stětí sv. Jana Křtitele. Místo nebylo po roce 1989 dotčeno stavební činností, což je vzhledem k rozsahu a velkému významu místa dobře. V současné době chce město prověřit, jak s danou lokalitou naložit.

Možná urbanizace tohoto místa lze řešit různými způsoby. Je tedy nutné definovat celé území, jak z funkčního hlediska, tak i v návaznosti na historické jádro Kadaně.

Program:

  • není předepsaná přesná velikost návrhu, nové zástavby či typ vlastního zásahu
  • definovat funkční náplň nových zásahů – z funkčního hlediska je možné uvažovat o bydlení. V centru města chybí například větší společenský sál, městská knihovna, dům s pečovatelskou službou nebo odstavné parkoviště
  • vyslovit filozofického názoru na fungování města či místa v blízké budoucnosti
  • jednotlivé funkční náplně a plošné výměry mohou být relativizovány vlastním návrhem

Skupina musí prokázat:

Koncepční kvalitu návrhu

Sociálně – ekologickou strukturu sídla

Filosofii a systém hospodaření s energiemi

Fungující dopravní strukturu nového návrhu

Originál zadávacího sešitu pdf

Žádné komentáře.

Diskuse není otevřena.